14 Nisan 2008 Pazartesi

Cember’in içinden biri: Çağlar Erol

Çağlar Erol ve eşi Nihan Çolak Erol tarafından 2005 yılında kurulmuş bir site: cember.net. Cember.net is dünyasına yönelik, iş çevresini genişletme platformu. Çağlar Erol1997 yılında Boğaziçi Elektrik ve Elektronik’ten, 1999’da ise Boğaziçi MBA’den mezun oluyor. Bir süre superonline’da çalıştıktan sonra, Frankfurt’da yer alan Accenture firmasına geçip, yurtdışı tecrübesi yapmaya başlıyor. Eşi ile beraber Almanya’da bulundukları süre içerisinde internet projelerine gözlemliyorlar. 2003 yılında kurulan Linkedn’nin kısa sürede yakaladığı başarıyı ve benzer şekilde Almanya’da Open BC’nin yani Xing’in doğuşunu gözlemliyor Çağlar Erol. Kendi işini kurmak isteyen Erol bu modelin başarılı olacağına kanaat getirip, çalışmalarına Almanya’dayken site tasarımı ve yazılımın geliştirilmesi ile başlıyor. Türkiye’ye döndükten sonra 2005 Mayıs’ta şirketi kurup, Ekim ayında da siteyi hayata geçiriyorlar.


İşin planlanması sırasında dikkat ettikleri 3 noktayı şunlar:
- Para kazanır mıyım?
- Nasıl çıkarım? Çıkış stratejim ne olmalı?
- İşler kötü giderse ne olur?

Şirketlerini kurup, tatile çıkan Erol çifti, döndüklerinde sitenin trafiğinde önemli bir artış gördüler. cember.net birkaç ayda 10.000 üyeye ulaştı. İlk başta sadece viral sistemle, arkadaşların birbirine önermesi ile yol kat eden site, belirli üye sayısına ulaştıktan sonra buluşmalar düzenleyemeye başladı. İşte bu buluşmalar basına konu olduğu zaman, sunucuları kitleyecek derecede pek çok kişi siteye gelmeye başladı.

İş modeli?
cember.net iş dünyası için networking sitesi. Gelir modeli reklamlara ve üyelik bedellerine dayanıyor. 2006 yılında altın üyelik sistemi ile ücretli bir üyelik sistemi geliştirilmiştir. Altın üyelere sunulan hizmetler ise: arama, mesaj gönderme, ziyaretçileri görebilme…cember.net 300.000 üyeye ulaşmış durumda.


Hikayenin devamı
2006 yılında, yatırımcı arayışına çıkan Erol, Türkiye’de kimsenin internette para yatırmak istemediği gerçeği ile karşılaştılar. Bazı ilgilenen büyük holdinglerde %80’nini alırım, % 20’si opsiyon olsun gibi teklifler sununca, 2 kişi devam etmeye karar vermişler. 2007 yılına kadar home office olarak işleri idare etmişler. cember.net 2007 Ocak’ta ofisine, Haziran’da ise ilk elemanına kavuşmuş.
2006 yılında halka açılıp, sermaye toplayan Open BC ile bağlantıya geçiliyor. 2007 yılında ise yatırımcılar artık site ile ilgilenmeye başlamışlar. Aynı yıl bir Business Angel gelip, şirketin azınlık hisselerini satın alıyor. İşte bu Angel sayesinde Open BC cember.net çok daha ciddiye almaya başlıyor ve cember.net.4,36 milyon euroya Open BC’ye gidiyor.


Peki Xing açısından cember.net?
2006 yılında halka açılan Xing, Eylül ayının sonu itibari ile 4.25 milyon üyeye sahip ve 16 dilde hizmet vermekte.
Xing’in CEO’su Türkiyeyi Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olarak gördüklerini ve cember.net’in karlı bir şirket olmasının yanısıra Türkiye içinde yerleşmiş bir marka olmasının avantajını sahip olduğunu belirtti. Zing’in Avrupa’da liderliği ve pazarlarda var olması için bu satın alma çok önemli.

Kaynaklar
Guardian.co.uk
Reuters
Cember.net, Xing

Hiç yorum yok: